خیلی از اوقات ما نیاز داریم که به خارج از کشور پول ارسال کنیم. واریز هزینههای سفارت، هزینه فرم اپلیکیشن دانشگاه، پیش پرداخت شهریه دانشگاه یا مدارس، خرید یا اجاره املاک پیش از مهاجرت یا ارسال پول برای بستگان و عزیزان خود در خارج از کشور، از جمله این شرایط هستند.
همچنین در خیلی از موارد ما نیاز داریم که از خارج کشور پول دریافت کنیم، به عنوان مثال همسر یا بستگان ما خارج از کشور هستند و مایلند مبلغی را برای ما منتقل کنند.
در یک شرایط عادی، تمامی این کارها از طریق حوالههای بانکی صورت میگیرند. درست مانند انتقال پول در داخل کشور، کافی بود به یکی از شعب بانکها مراجعه کرده و پول مورد نظر را به حساب بینالمللی بخوابانید و رسیدش را تحویل بگیرید. اما ایران در شرایط عادی قرار ندارد. ما توسط بسیاری از کشورهای بزرگ اروپایی و آسیایی در تحریم بانکی قرار داریم و نمیتوانیم هیچ تبادلات مالی مستقیمی با این کشورها داشته باشیم.
پس در این وضعیت، چگونه میتوان پول به خارج از کشور حواله کرد؟
گرچه برای این کار راههای مختلفی پیش روی شما وجود دارد اما بهترین، امنترین و راحتترین روش، استفاده از خدمات حواله پول در صرافی است. بله، تنها خدمات صرافیهای ایرانی تبدیل واحدهای پولی نیست، بلکه در زمینه انتقال پول به خارج از کشور هم فعالیت گستردهای دارند.
در این مقاله از صرافی حافظ قصد داریم بیشتر در خصوص موضوع حواله پول در صرافی صحبت کنیم به ذکر نکات مهمی که پیرامون این موضوع وجود دارد بپردازیم؛ با ما همراه باشید.
مفهوم حواله پول در صرافی
به خاطر وجود محدودیتهای بانکی، امکان انتقال مستقیم پول بین ایران و کشورهای خارجی وجود ندارد. به همین خاطر، صرافیها امروزه به واحدهایی تبدیل شدهاند که این وظیفه را بر عهده گرفتهاند.
افرادی که به هر دلیلی نیاز دارند به خارج از کشور پول ارسال کنند، گرچه راهکارهای مختلفی پیش رو دارند، اما بهترین گزینه آنها، استفاده از خدمات صرافیهاست.
صرافیها درست مانند بانکها عمل میکنند. اینها، واحدهای اقتصادی خصوصی هستند که شعباتی در کشورهای مختلف دنیا و ایران دارند. فعالیت آنها در آن کشور و در داخل نیز کاملاً ذیل مجوزهای قانونی بوده و به همین خاطر تحت تأثیر تحریمهای بینالمللی قرار نمیگیرند.
حواله پول در صرافی به این صورت است که مبلغی را به حساب شعبه ایران آن واریز میکنید، و شعبه دیگر در کشور مقصد، به همان میزان به شکل دلاری (یا هر ارز رسمی دیگری) برای گیرنده شما ارسال میکند. حال تفاوتی ندارد که این گیرنده یک فرد باشد یا یک موسسه یا سازمان.
جالبتر این که نیازی نیست حتماً شخصی، حواله ارسال شده از ایران را از شعبه خارجی صرافی تحویل بگیرد و آن را به حساب بانکی مورد نظر شما بخواباند، بلکه خود صرافی به عنوان نماینده قانونی شما، این کار را انجام میدهد. به عنوان مثال اگر قصد داشته باشید قبل از رفتن، شهریه دانشگاه خود (مثلاً در کانادا) را بپردازید، صرافی حافظ پس از دریافت مبلغ ریالی از شما در داخل ایران، هم ارز دلاری آن را مستقیماً به حساب بانکی دانشگاه واریز کرده و رسید آن را به نام خودتان دریافت میکند.
امروزه صرافیهای بینالمللی ایرانی گسترش زیادی پیدا کردهاند و باعث شدهاند تا تبادل مالی بین ایران و تقریباً هر کشور دیگری امکانپذیر شود.
همچنین بخوانید: قوانین ارز دیجیتال در کانادا
انواع حواله پول در صرافی
حوالههای پول یا به اصطلاح حواله ارزی در صرافی را به صورت کلی به دو نوع تقسیم بندی میکنند:
- حواله ارزی وارده
- حواله ارزی صادره
زمانی که شخصی از خارج از کشور برای یک گیرنده ایرانی، از طریق صرافی یا هر روش دیگری پول ارسال میکند، پولی که برای شما ارسال شده از نوع حواله ارزی وارده است. شما به عنوان گیرنده، پس از تأیید هویت و مشخصات، میتوانید حواله پولی وارده را از صرافی دریافت کنید.
اما چنانچه قصد داشته باشید مبلغی پول را از ایران برای یک گیرنده در خارج کشور ارسال کنید، حواله ارزی شما از نوع صادره خواهد بود. در این شرایط باید به شعب صرافی مورد نظر خود مراجعه کرده و پس از تکمیل فرمهای مربوطه و تأیید اطلاعات هویتی خود و گیرنده، پول را در قالب حواله ارزی صادره، برای گیرنده خارجی (شخص یا سازمان) ارسال کنید. در فرم ارسال، باید اطلاعاتی از قبیل کشور مقصد، نوع ارز، مقدار دقیق آن و مشخصات کامل گیرنده را بنویسید.
نکته: توجه داشته باشید که “صادره” یا “وارده” بودن حواله ارزی تنها محدود به حواله پول در صرافی نمیشود و در تمامی روشهای تبادلات مالی با خارج از کشور صادق است.
جدای از انواع کلی، حواله پول در صرافی را (فارغ از این که وارده باشد یا صادره) میتوان بر اساس زمان و سرعت انتقال نیز به دو گروه تقسیمبندی کرد:
- حوالههای ارزی مستقیم (T/T): در این روش حوالههای دلاری با سرعت بالا جابجا شده و در سریعترین زمان ممکن، بین مبدأ و مقصد منتقل میشوند. گرچه این حوالهها سرعت انتقال بالایی دارند اما امنیت آنها ممکن است چندان تضمین شده نباشد.
- حوالههای ارزی غیرمستقیم (D/D): این نوع حوالههای دلاری با امنیت بالا و تضمین شده، به صورت بینالمللی جابجا میشوند اما تفاوت اصلی آنها با حوالههای T/T در این است که سرعت ارسال آنها کمی طولانیتر خواهد بود.
به عنوان مثال چنانچه از ارزهای دیجیتال و خدمات صرافیهای آنلاین برای انتقال پول در قالب رمز ارزها استفاده کنید، این حواله از نوع مستقیم بوده و خیلی سریع انجام میشود اما چنانچه از خدمات بانکها یا صرافیها استفاده کنید، به دلیل وجود واسطهای که باید ابتدا پول را دریافت کرده، سپس تبدیل و بعد جابجا کند، این فرآیند ممکن است چند روز به طول بینجامد.
بنابراین اگر به دنبال یک روش امن هستید، توصیه میکنیم سراغ حوالههای ارزی غیرمستقیم بروید، اما چنانچه انتقال سریع پول (در همان روز) برای شما اهمیت دارد، حوالههای ارزی مستقیم برای شما مفیدتر خواهند بود.
حواله پول در صرافی همواره از نوع حواله پول غیرمستقیم به شمار میرود که انتقال آن نهایتاً بین 1 تا 2 روز کاری زمان میبرد.
نحوه عملکرد حواله پول در صرافی
حواله پول در صرافی، درست مانند خدماتی است که بانکها به شما ارائه میدهند. صرافی به عنوان کسب و کار آزاد، دارای چندین حساب بینالمللی است و شعبات مختلفی در ایران و کشورهای خارجی دارد. برای حواله پول در صرافی ، کافی است مبلغ مورد نظر را به حساب شعبه ایران آن بخوابانید تا شعبه خارجی، معادل دلاری (یا هر واحد دیگر) را از خزانه خود برداشت کند.
از آنجایی که هر دو شعبه متعلق به یک کسب و کار هستند طبیعی است که حسابها دسترسی مشترک دارند. از طرف دیگر خود صرافی به عنوان یک کسب و کار قانونی در حوزه مالی، به روشهای مختلفی برای انتقال پول دسترسی دارد و سر موعد این کار را انجام میدهد.
توجه داشته باشید که انجام خدمات بانکی توسط صرافی، صرفاً محدود به انتقال پول به خارج از کشور نیست، بلکه کار واریز به حساب را هم برای شما انجام میدهد.
به عنوان مثال تصور کنید که برای خرید ملک در کانادا نیاز به واریز مبلغی پول به حساب بانکی فروشنده دارید. از آنجایی که امکان تبادلات بانکی بین ایران و کانادا وجود ندارد، نمیتوانید مبلغ را به صورت مستقیم به حساب طرف مقابل بخوابانید. در چنین شرایطی صرافی به صورت غیر مستقیم نقش بانک را در این بین بازی میکند. به این شکل که در نقش نماینده قانونی شما، با نام خودتان، مبلغی را که به حساب خودش در ایران واریز کردهاید را، به حساب بانکی گیرنده واریز میکند.
به این ترتیب گرچه صرافی بانک نیست، اما میتواند به خوبی کار انتقال حوالههای بانکی را برای شما انجام دهد.
همچنین بخوانید: راهنمای انتقال پول از طریق ارز دیجیتال به کانادا
مزایا و معایب حواله پول نسبت به روشهای دیگر
حواله پول در صرافی، میتواند مزایا و معایب خاص خودش را داشته باشد که در زیر به آنها اشاره میکنیم:
مزایا حواله پول در صرافی:
- انتقال پول از طریق صرافی از امنیت بسیار بالایی برخوردار است، زیرا ذیل سیستمهای قانونی دارای مجوز انجام میشود.
- گرچه انتقال پول از طریق صرافی یک روش غیر مستقیم است اما با این وجود سرعت قابل قبولی هم دارد. گرچه بعضی از صرافیهای نامعتبر ممکن است کار انتقال پول را تا 4 یا 5 روز کاری هم طول بدهند، اما صرافیهای معتبر همچون صرافی حافظ حداکثر ظرف 1 تا 2 روز کاری این کار را انجام خواهند داد.
- زمانی که از خدمات صرافی برای انتقال پول استفاده میکنید، امکان پیگیری لحظهای وضعیت حواله ارسالی خود با استفاده از یک کد رهگیری را خواهید داشت.
- حواله پول در صرافی معمولاً محدودیت جغرافیایی نداشته و امکان جابجایی پول به تمامی کشورهای خارجی را فراهم میکند.
- حواله پول در صرافی هیچ محدودیتی در زمینه سقف انتقال روزانه ندارد.
معایب حواله پول در صرافی:
- صرافیها بابت حواله دلاری به کشورهای خارجی از شما کارمزد دریافت میکنند. گرچه صرافیها نرخهای مشخص برای این کار دارند، اما اکثر آنها به صورت درصدی میزان کارمزد را مشخص میکنند.
- از آنجایی که انتقال پول از طریق صرافی ممکن است چند روز طول بکشد و در این مدت ممکن است نرخ ارز نوسان کند، مبلغ پرداختی توسط صرافی به گیرنده، با نرخ روز ارز محاسبه میشود. به عنوان مثال چنانچه ظرف 2 روز قیمت دلار بالاتر برود، ارزش مبلغ ریالی پرداخت شده توسط شما پایین خواهد آمد یا برعکس.
- برای حواله پول در صرافی همواره باید مدارک هویتی خود را ارائه کرده و اطلاعات دقیق گیرنده را در فرمهای مخصوص وارد کنید. آماده سازی مدارک (که بسته به نوع حواله ممکن است متفاوت باشد) همیشه چندان آسان نیست.
مراحل انجام حواله پول در صرافی
برای این که حواله پول را در صرافی برای خارج از کشور ارسال کنید، باید مراحل زیر را به صورت کلی طی نمایید:
- کسب اطلاع از آخرین قیمت و نرخ ارز مورد خرید یا فروش در وبسایت رسمی خود صرافی
- ارسال یا الصاق عکس فرستنده (خود شما) و گیرنده در فرمهای مربوطه
- نوشتن مشخصات گیرنده یا شماره حساب بانکی وی در کشور مقصد
- پر کردن فرمهای مربوط به معرفی صرافی به عنوان نماینده مالی شما در خارج از کشور
- پرداخت فیش واریز کارمزدی که توسط صرافی محاسبه میشود
- ارائه فیش واریز مبلغ مورد انتقال در حساب صرافی
- دریافت فیش واریز بانکی به نام خودتان طی چند روز آینده، به صورت آنلاین یا حضوری
مدارکی که برای انجام حواله پول در صرافی به آنها نیاز دارید نیز عبارتند از:
- عکس کارت هویتی (پاسپورت، کارت ملی یا هر کارت شناسایی معتبر دیگر) فرد ارسال کننده و فرد گیرنده حواله پول
- انتخاب نوع ارزی که قصد انتقال آن را دارید
- مشخص کردن مبلغ حواله بانکی
- تأیید نهایی نرخ ارز حواله شده
تأمین امنیت و حفاظت اطلاعات در انتقال پول
یکی از بزرگترین مزیتهای حواله پول در صرافی، تضمین امنیت پول در روند انتقال است. اگر یک صرافی معتبر را انتخاب کنید، میتوانید از امنیت پول خود در فرایند حواله کردن آن به خارج و نشستن در حساب بانکی مقصد خیالی آسوده داشته باشید. البته تا زمانی که یک صرافی معتبر، با سابقه و کاملاً قانونی را انتخاب کرده باشید.
صرافیها، واحدهای تجاری خصوصی هستند که ذیل قوانین بینالمللی فعالیت میکند. این مسئله باعث شده تا به عنوان اشخاص حقوقی دارای مجوزهای قانونی در داخل و خارج از کشور، بدون محدودیت تحریمهای بینالمللی، بتوانند به فعالیتهای اقتصادی بپردازند.
البته که اصلیترین خدمات واحدهای صرافی، هنوز هم تبدیل واحدهای ارزی است اما امروزه امکان ارائه خدمات دیگری همچون حواله پول و غیره را نیز دارند.
برخورداری از مجوزهای قانونی و بیمه بودن این واحدها باعث شده تا حواله پول با استفاده از خدمات صرافی، ایمنترین روش انتقال وجه از ایران به کشورهای خارجی و برعکس باشد.
صرافیها همچنین موظفند به عنوان نماینده مالی، از تمامی اطلاعات شخصی شما حفاظت کرده و امنیت آن را نیز تضمین نمایند. یک صرافی بدون تأیید ابتدایی از خود مشتری، هرگز اطلاعات شخصی طرفین را با هیچ شخص یا سازمان دیگری به اشتراک نخواهد گذاشت.
مسائل قانونی و مالی در حواله پول
از نظر قانونی ساز و کارهایی وجود دارند در هنگام کار با صرافیها باید همواره رعایت شود:
- ارائه کارت شناسایی و احراز هویت گیرنده و فرستنده در هر نوبت ارسال الزامی است. به همین خاطر باید همواره کارت شناسایی خود و تصویر کارت شناسایی گیرنده را همراه داشته باشید.
- از نظر قانونی صرافی موظف است پول را با نرخ روز جابجا کند. به عنوان مثال اگر 2 روز قبل مبلغ ریالی را به حساب صرافی واریز کرده باشید، آن را با نرخ امروز دلار محاسبه کرده و به حساب گیرنده منتقل میکند.
- از نظر قانون کارمزد صرافی برای جابجایی و تبدیل واحد پولی یک حق رسمی است که مشتری موظف به پرداخت آن است.
همچنین توجه داشته باشید که در اکثر کشورهای خارجی، حواله ارزی از مالیات معاف است، زیرا جزو درآمدهای فرد به شمار نمیرود. البته این در شرایطی است که گیرنده یک فرد باشد (فرزند یا سایر بستگان) و به محض دریافت وجه، گزارش آن را به اداره مالیات ارسال کند تا به عنوان درآمد تلقی نشود.
همچنین بخوانید: مالیات انتقال پول در کانادا
سؤالات متداول
راههای حواله پول به خارج از کشور کدامند؟
جدای از صرافی که بهترین، ایمنترین و یکی از سریعترین راههای انتقال پول از/به خارج کشور محسوب میشود، روشهای دیگری همچون استفاده از سیستمهای مالی بینالمللی مانند پیپل، وسترن یونیون و غیره و البته ارزهای دیجیتال وجود دارد هرچند به دلیل تحریمها امنیت و کارایی این روشها هرگز به اندازه استفاده از خدمات صرافی نیست.
آیا امکان حواله بانکی مستقیم به ایران وجود دارد؟
خیر، به واسطه تحریمهای جهانی علیه ایران، هیچ گونه روابط بانکی مستقیمی بین ایران و کشورهای بزرگ دنیا وجود ندارد.
کارمزد صرافی برای حواله پول چقدر است؟
کارمزد هر صرافی با دیگری تفاوت میکند اما به صورت میانگین، بهترین صرافیها بین 2 تا 5 درصد از کل مبلغ مورد انتقال را به عنوان کارمزد در نظر میگیرند.
محدودیت انتقال پول از ایران چقدر است؟
اگر بخواهید به عنوان مسافر پول نقد به خود ببرید، در هر پرواز از ایران تنها میتوانید 5 هزار یورو با خود ببرید. سیستمهای مالی و کارتهای اعتباری بینالمللی نیز معمولاً روزانه حداکثر 10 هزار دلار سقف انتقال دارند. این در حالی است که حواله پول در صرافی هیچ محدودیتی نداشته و سقف مشخصی ندارد.
جمع بندی
در این مقاله تلاش کردیم اطلاعات مفیدی در خصوص حواله پول در صرافی با شما در میان بگذاریم. استفاده از خدمات صرافیها، بهترین روش برای انتقال پول به خارج از کشور محسوب میشود و مزیتهای زیادی دارد. امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.