هرکسی که اندکی پیگیر خبرهای کانادا باشد، احتمالاً شنیده است که وضعیت اقتصادی در این کشور چندان مثل گذشته باب میل نیست و مردم این سرزمین با مشکلات اقتصادی زیادی از جمله تورم دست و پنجه نرم میکنند.
کانادا نیز مانند تمام کشورهای دیگر جهان، از رکود اقتصادی و در نتیجه تورم ناشی از دوره همهگیری ویروس کرونا رنج میبرد. طبیعی است در چنین شرایطی، اوضاع اقتصادی کشور چندان مناسب نیست. کانادا به ویژه در سال 2023 سال بسیار سختی را پشت سر گذاشت و آماری از تورم را تجربه کرد که برایش بیسابقه بودند. با این وجود، مدیریت مناسب شرایط توسط دولتهای استانی و مرکزی این کشور باعث شد تا اقتصاد کانادا هرگز دچار فروپاشی نشود، بلکه اتفاقاً کمترین آسیب را در میان کشورهای پیشرفته قاره آمریکا (G7) ببیند.
حال که به اواخر 2024 نزدیک میشویم، سؤال اینجاست که وضعیت اقتصادی چگونه است؟ هر مهاجری نه تنها حق دارد، بلکه میبایست شرایط اقتصادی کشور مقصد را پیش از عزیمت مورد بررسی قرار دهد و ببیند که آیا زندگی در آن کشور واقعاً به نفعش خواهد بود یا خیر.
از این رو در این مقاله از صرافی حافظ قصد داریم بر اساس آمارها و اطلاعات به دست آمده، به تحلیل روندهای اقتصادی کانادا در سال 2024 بپردازیم تا ببینیم که این کشور در سال جدید، هنوز هم یکی از بهترین مقاصد مهاجرتی در جهان به شمار میرود یا خیر؛ با ما همراه باشید.
روندهای اقتصادی کانادا در سال 2024
اقتصاد کانادا تا اینجای سال 2024، بهتر از پیشبینیها عمل کرده است. دولت کانادا توانسته در مقابله با افزایش نرخهای بهره، از رکودی که بعضی از کارشناسان پیشبینی کرده بودند، اجتناب نماید.
سطح تورم در کانادا از اوج ۸.۱ درصدی خود در ماه ژوئن سال ۲۰۲۲ به ۲.۹ درصد در ماه ژانویه و ۲.۸ درصد در ماه فوریه ۲۰۲۴ کاهش یافته است. با این وجود، بازار کار همچنان قوی باقی مانده و بیش از ۱.۱ میلیون نفر بیشتر از زمان قبل کرونا، در کانادا مشغول به کار هستند. این آمار نشاندهنده سریعترین بازیابی اشتغال در میان کشورهای G7 است.
علاوه بر این، نرخ دستمزدهای واقعی (با در نظر گرفتن تورم) افزایش پیدا کرده و به طور میانگین قدرت خرید کاناداییها بیشتر شده است.
آمار نشان میدهند که اقتصاد کانادا با وجود سختیهای دو سال گذشته، در سال 2024 همچنان در حال رشد است و اداره آمار کانادا اعلام کرده که تولید ناخالص داخلی در این کشور در ماه ژانویه ۰.۶ درصد (۷.۴ درصد سالانه) افزایش یافته است. رشد اقتصادی کانادا در سهماهه اول سال ۲۰۲۴ حدود ۳.۵ درصد بوده که آماری بسیار خوب است.
دولت فدرال با تمام توان از شهروندانش حمایت کرده و همین موضوع باعث شده تا این کشور کمترین نسبت بدهی خالص به تولید ناخالص داخلی و کمترین کسری بودجه را در میان کشورهای گروه هفت (G7) داشته باشد.
همچنین بخوانید: راهنمای سرمایهگذاری در بازار بورس کانادا
اقتصاد کانادا، بهتر از پیشبینیها
اقتصاد کانادا در سال 2024 بهتر از پیشبینیها عمل کرده و با وجود افزایش سریع و قابلتوجه نرخهای بهره، همچنان توانسته رشد داشته باشد. هرچند این رشد سرعت بسیار کندی دارد، اما به هر صورت شاخص مثبت هستند. این کشور توانسته در سال 2024 تولیدات ناخالص ملی را 1.1 درصد افزایش دهد که بیشتر از 3 برابر پیشبینی 0.3 درصدی است.
این کشور باوجود برخی از عوامل مخل مانند اعتصاب بخش عمومی کبک در اواخر سال ۲۰۲۳، توانسته تولید ناخالص داخلی خود را در سهماهه چهارم آن سال به میزان ۱ درصد افزایش دهد. شاخصهای اقتصادی در سال ۲۰۲۴ نیز امیدوارکننده هستند.
این کشور توانسته در سال جاری میزان تولیدات ناخالص ملی را به 7.4 درصد برساند و تنها در سه ماهه اول 2024 به رشد اقتصادی 3.5 درصد سالانه برسد. در ماههای اخیر، احساسات خانوارها و کسبوکارهای کوچک نیز مثبتتر بوده است و ثبات اقتصادی بیشتری در جامعه احساس شده است.
پایههای قوی اقتصادی کانادا، به این کشور کمک کرده تا از تأثیرات منفی نرخهای بالای بهره در بانکهای جهانی جلوگیری کند و این را به داشتن بازارهای کار قوی مدیون است. البته حمایتهای دولت ایالات متحده نیز در مثبت کردن تراز تورمی بیتأثیر نبوده است.
پیشرفت قابل توجه در بازگرداندن تورم به نقطه هدف
کرونا و جنگهای بینالمللی باعث شد تا کانادا ناگهان درگیر تورمی بیسابقه شود و یک شوک اقتصادی را در 2 سال گذشته تجربه کند. با این وجود، این کشور توانسته تورم 8.1 درصدی در سال 2022 را مجدداً به 2.8 درصد در ماه فوریه سال 2024 برساند.
بانک مرکزی کانادا در پاسخ به افزایش تورم، نرخ بهره معیار خود را به سرعت ۴.۷۵ واحد درصد افزایش داد و آن را تا ژوئیه ۲۰۲۳ به ۵ درصد رساند که همچنان در همین سطح باقی مانده است. کاهش قیمت انرژی و کاهش چالشهای زنجیره تأمین جهانی نیز از عوامل اصلی کاهش چشمگیر تورم از نیمه دوم سال ۲۰۲۲ بودهاند.
امروز در سال 2024، تورم کانادا طی دو ماه گذشته در محدوده هدف بانک مرکزی، که بین ۱ تا ۳ درصد است، باقی مانده است. با این حال، پیشرفت در کاهش تورم در بین بخشهای مختلف نابرابر بوده است. در این میان، بیشترین تورم مربوط به بخش مسکن بوده، اما پیشبینیها حاکی از آن است که آن نیز به نرخ 3 درصد و رفتهرفته 1 درصد خواهد رسید.
با وجود بهبودهای اخیر در کنترل تورم، برخی از هزینههای اصلی خانوارهای کانادایی مانند مواد غذایی و مسکن همچنان بالا باقی ماندهاند. رسیدگی به این چالشها در بلندمدت نیازمند اجرای سیاستهای هدفمند برای حل مسائل ساختاری است که عامل اصلی بالا رفتن هزینههای زندگی برای کاناداییها هستند.
تورم قیمت مواد غذایی از اوج خود که ۱۱.۴ درصد در ژانویه ۲۰۲۳ بود به ۲.۴ درصد در فوریه ۲۰۲۴ کاهش یافته است. این نخستین باری است که قیمت مواد غذایی کُندتر از تورم عمومی افزایش پیدا میکند. با این حال، قیمت مواد غذایی از اکتبر ۲۰۲۱ تا کنون حدود ۱۹ درصد افزایش یافته است. دولت برای کمک به شهروندان کانادایی در مواجهه با افزایش هزینههای مواد غذایی، کمکهای هدفمند جدیدی جهت گسترش برنامههای غذایی مدارس در سراسر کشور ارائه کرده است.
هزینه مسکن نیز بهطور مشابهی بالاست. تورم اجارهبها در سال ۲۰۲۳ بهطور متوسط ۶.۴ درصد بود و در ماه فوریه به ۸.۲ درصد رسید که برای کاناداییها مبلغی بسیار زیاد است. هزینههای بهره وام مسکن نیز به شدت افزایش یافته است. بسیاری از کاناداییهایی که امسال یا سال آینده نیاز به تمدید وام مسکن خود را دارند، با افزایش قابل توجهی در پرداخت اقساط ماهیانه مواجه خواهند شد.
با این وجود، دولت کانادا برنامههایی ویژهای برای کنترل تورم مسکن در کشور در نظر گرفته است.
ساخت خانههای بیشتر
امروز، برای بسیاری از کاناداییها – چه در شهرهای بزرگ و چه در شهرهای کوچک – صاحب خانه شدن یک رویای دور از دسترس به نظر میرسد. همچنین افزایش نرخ اجارهبها نیز پیدا کردن خانههای مقرونبهصرفه را دشوار کرده است.
البته فشارهای قیمت مسکن در کانادا تنها به عوامل بیرونی و تورم جهانی مرتبط نیست، بلکه ریشه در چالش طولانیمدت کمبود عرضه مسکن جدید، به نسبت رشد تقاضا دارد.
برای دهههای متمادی، ساخت خانههای جدید در کانادا با موانع جدی، از جمله محدودیتهای منطقهبندی، فرآیندهای طولانی صدور مجوز و کمبود نیروی کار ماهر مواجه بوده و کُند حرکت کرده است. درنتیجه نرخ مسکنهای خالی کاهش یافته و قیمت خرید و اجارهبها افزایش یافته است. همچنین افزایش سریع جمعیت اخیر در این کشور (به واسطه ورود مهاجران)، باعث افزایش تقاضای مسکن شده و فشار بیشتری بر دولت کانادا جهت استقبال مناسب از این تازهواردان، وارد کرده است.
کنترل تورم قیمت مسکن در کانادا نیازمند افزایش چشمگیر عرضه مسکن جدید است. دولت فدرال این کشور در حال افزایش سرمایهگذاری، جذب و حفظ نیروی کار ساختمانی و کاهش بوروکراسیهای اداری پیچیده برای راهاندازی سریع ساختوساز مسکن در سراسر کشور است. این سرمایهگذاریها تأثیرگذار بودهاند و به خصوص باعث کاهش هزینه اجارهبها شدهاند.
دولت کانادا در بودجه سال ۲۰۲۴ اقدامات زیادی را برای کاهش موانع ساخت مسکنهای جدید تدارک دیده و قصد دارد از این راه قیمت خرید و اجاره مسکن را کاهش دهد.
همچنین بخوانید: بررسی سیاستهای مالیاتی جدید در کانادا و تأثیر آن بر کسبوکارها
بازار کار کانادا در سال 2024
هیچ چیز به اندازه داشتن یک شغل خوب برای تأمین رفاه شخصی مؤثر نیست. حتی با کند شدن روند رشد اقتصادی و افزایش نرخهای بهره، بازار کار کانادا همچنان قدرتمند است.
نرخ بیکاری در سال 2024 (تاکنون) ۶.۱ درصد بوده که رقم نسبتاً خوبی است، هرچند که بهترین رکورد کانادا محسوب نمیشود. این در حالی است که سرعت استخدامها کند شده و تعداد فرصتهای شغلی در ماههای اخیر کاهش یافته است.
رشد جمعیت ماهر و مشارکت بالای نیروی کار – بهویژه در میان زنان – به کسبوکارهای کانادایی کمک کرده است تا فرصتهای شغلی خالی خود را پر کنند. با حمایتهای جدید دولت و راهاندازی سیستمهای مراقبت و نگهداری از کودکان، زنان توانستهاند به نیروهای کار مهمی در کانادا تبدیل شوند و بخش مهمی از شغلها را به خود اختصاص دهند. همین مسئله باعث وارد شدن فشار به بازار کار شده و تعداد نیروها را از مشاغل بیشتر کرده است.
داشتن یک بازار کار قوی برای کنترل قیمتها نیز مهم است. رشد دستمزدهای کارگران و کارمندان طی ۱۳ ماه گذشته به قدری بوده که از تورم پیشی گرفته است. بهطور متوسط، دستمزدهای واقعی (دستمزدها پس از محاسبه تورم) در کانادا اکنون بالاتر از متوسط پرداختیهای قبل از دوران کرونا است.
به صورت کلی، درآمد نیروهای کار کانادایی از سال ۲۰۱۹ تا کنون به میزان ۴.۶ درصد افزایش یافته و قدرت خرید هم به همان میزان بالا رفته است. به عبارت دیگر یک کارگر ماهر در کانادا امروز میتواند 1270 دلار کانادا، همان مقدار کالایی را خریداری کند که در سال 2019 میتوانست با 2900 دلار بخرد.
دولت کانادا برای حفظ نرخ مثبت دستمزدهای نیروی کار نیاز دارد ظرفیت تولید خود را بالاتر ببرد. از همین رو یکی از بخشهای مهم بودجه سال 2024 این کشور روی سرمایهگذاری در افزایش نرخ بهرهوری و رشد تولید متمرکز شده است.
بخشهای مختلف بودجه ۲۰۲۴
دولت کانادا در مواجهه با تغییرات بنیادین اقتصادی، از جمله تغییر در شکل تجارت جهانی و رشد اقتصاد دیجیتال، در حال طی کردن تحولی سریع بوده و نیاز به تقویت نرخ بهرهوری را بیش از هر زمان دیگری احساس میکند.
دولت این کشور در حال انجام اقداماتی برای جذب سرمایهگذاریهای تجاری، کاهش مقررات بوروکراتیک و جذب سرمایههای خارجی در بخشهای گوناگون اقتصادی است. این تلاشها مبتنی بر ارائه اطمینان لازم به کسبوکارهای خارجی، جهت سرمایهگذاری در کانادا بوده و با هدف ترغیب آنان طراحی شدهاند.
این تصمیم بهرهوری اقتصادی کانادا را رشد داده و در عین حال مشاغل بیشتر با دستمزد خوب برای کاناداییها ایجاد خواهد کرد. دولت فدرال در طرحریزی بودجه سال 2024 چند هدف کلیدی را دنبال کرد که عبارتند از:
- افزایش پژوهش، نوآوری و بهرهوری
- رشد اقتصادی پاک
- کمک به گسترش کسبوکارهای بزرگ و کوچک
- کاهش روندهای بوروکراسی (فرآیندهای اداری صدور مجوز) برای افزایش نوآوری و رشد کسبوکارها
- رشد فراگیر با ایجاد فرصتهای برابر برای همه
- بهینهسازی مدیریت کلان اقتصادی
استفاده از تمام پتانسیلهای اقتصادی کشور
کانادا طی چند سال گذشته در زمینه رشد بهرهوری (میزان درآمدی که با هر ساعت کار تولید میشود) با مشکل مواجه بوده است. از این رو گسترش ظرفیت تولیدی اقتصاد کانادا و غلبه بر چالشهای پیش روی آن ضروری است.
کلید این ماجرا اما استفاده از تمام پتانسیلهای اقتصادی کانادا، ایجاد اعتماد به نفس در کسبوکارها برای سرمایهگذاری و گسترش ارتباط با بازارهای در حال توسعه است.
دولت کانادا در سال 2024 سرمایهگذاریهای قابل توجهی انجام داده تا محیطی آرام و باثبات فراهم کند که در آن کسبوکارها به سرمایهگذاری در این کشور اعتماد داشته باشند. این سرمایهگذاریها بیشتر در بخشهای بهداشت و درمان، یادگیری و مراقبت از کودکان، ایجاد شغل برای مهاجران تازهوارد، افزایش عرضه مسکن و حمایت از سرمایهگذاریهای خارجی بوده است.
کانادا توانسته با پشتیبانی از مراکز نگهداری کودکان، حجم زیادی از زنان را به عنوان نیروی کار به بازار تزریق کند و به رکورد 85.7 درصد از این حیث برسد که در دنیا بینظیر است. دولت این کشور همزمان سرمایهگذاری بیشتری روی صنعت نفت و گاز انجام داده و در حال تأمین زیرساختهای ضروری برای استخراج و جابجایی است. این کشور همچنین در حال تبدیل شدن به یک مرکز جهانی برای تولید وسایل نقلیه الکتریکی و البته باتری است.
همچنین بخوانید: حقوق و درآمد در کانادا: میانگین دستمزد ماهیانه
سخن آخر
اگر بخواهیم به صورت کلی نگاهی به تحلیل روندهای اقتصادی کانادا در سال 2024 بیندازیم، باید بگوییم که این کشور در حال طی کردن روند بهبودی، پس از آسیبهای دوره کرونا بوده و همچنان درگیر یک تورم است. کانادا گرچه توانسته در سال 2024 تورم عمومی را تا حد بسیار زیادی کنترل کرده و به زیر 3 درصد برساند، اما همچنان با مشکلاتی از قبیل بالا بودن هزینه خرید مسکن و نرخ اجارهبها روبروست. در سال 2024 مشکل بالا بودن هزینه مسکن در کانادا همچنان پابرجاست و گرچه به نسبت قبل بهبود پیدا کرده، اما به شرایط ایدهآل نرسیده است.
از طرف دیگر افزایش تعداد نیروهای کار و حضور چشمگیرتر زنان به بازار کار، باعث شده تا فرصتهای شغلی در این کشور کاهش پیدا کرده و نرخ بیکاری اندکی بالاتر برود.
این مشکلات باعث شده تا دولت فدرال کانادا درهای خود را به روی سرمایهگذارهای خارجی که قصد ایجاد شغل برای نیروهای کار کانادایی را دارند، باز کند و فرصتهای مهاجرت سرمایهگذاری ویژهای را بسازد. به صورت کلی وضعیت کانادا نسبت به بسیاری از کشورهای دیگر در جهان بسیار مناسبتر بوده و روند رشد و صعودی در پیش دارد.
با وجود مشکلات مختلف، کانادا در سال 2024 هنوز هم اقتصادی پویا داشته و یکی از بهترین مقاصد مهاجرتی به شمار میرود.
سؤالات متداول
آیا کانادا برای زندگی گران است؟
این موضوع بستگی به شهر محل سکونت شما دارد، اما به صورت کلی باید بدانید که هزینههای زندگی در کانادا، گرچه گران نیست، اما ارزان هم به شمار نمیرود. با این وجود چنانچه مشغول به کار باشید، دستمزد شما حتی با وجود تورم، تماماً پاسخگوی نیازهایتان خواهد بود.
آیا در کانادا میتوانم کار پیدا کنم؟
گرچه فرصتهای شغلی کمی کاهش پیدا کرده اما هنوز هم مشاغل مختلفی در این کشور وجود دارند که آماده استخدام شما خواهند بود.
وضعیت کانادا در سالهای آتی چگونه خواهد بود؟
روند پیشرفت اقتصادی کانادا مثبت بوده و تورم آن طی 4 سال آینده به شدت کاهش پیدا خواهد کرد. از این رو فرصت بسیار مناسبی برای سرمایهگذاری به شمار میرود.